14/09

Feestelijke eerste steenlegging

Izegem, woensdag 13 september 2017. De transformatie van de Izegemse Zuidkaai naar een toonaangevende zone voor wonen en ontspannen langs het kanaal Roeselare-Leie komt volop uit de steigers met de start van de bovengrondse bouwwerken van het woonproject Dac’art op de oude site van het veevoederbedrijf Dacar-Michiels. Op woensdagavond 13  september vond samen met de toekomstige bewoners de eerste steenlegging plaats in aanwezigheid van burgemeester Bert Maertens, ontwikkelaar PSR (dochtervennootschap van Jan De Nul Group),  aannemer Jan De Nul nv en architectuurgroep B2Ai.

Nieuw woonproject op oude industriële site maakt verbinding tussen de stad en haar water
Met Dac’art biedt ontwikkelaar PSR -op de site van het voormalige veevoederbedrijf ‘Dacar Michiels’- ruimte aan 54 appartementen en 7 penthouses. Johan Geeroms, Managing Director van PSR: “De uitstekende ligging van het project vlakbij het stadcentrum, het water en het jaagpad, alsook de lokale troeven van Izegem waren voor ons een bewuste keuze om hier een nieuw woonproject op te starten.  We selecteren als ontwikkelaar -die zich toelegt op het hergebruik van ruimte- bij voorkeur plekken die na de realisatie van ons project nog mooier zullen worden doordat ze ingebed zitten in een groter plan, ook bij Dac’art is dat het geval”. Het project aan de Zuidkaai 2 leunt aan bij de Toekomstvisie 2030 van de Stad Izegem om dit deel van de kanaaloever op de kaart te zetten als een toonaangevende zone voor wonen en ontspannen. “Het past binnen de ambitie om het stadscentrum op termijn sterker te verbinden met het water via een nieuwe fiets- en voetgangersverbinding die zal aantakken op zowel het groene hinterland als de stationsomgeving en langs de achterzijde van het woonproject Dac’art zal lopen met een directe toegang voor de bewoners via de centrale binnentuin”, aldus Johan Geeroms. Het project bevindt bovendien zich in de onmiddellijke omgeving van andere concrete stadsvernieuwingsprojecten (Strobbe site, Kasteel Blauwhuis) die de komende jaren Izegem verder positief op de kaart zullen zetten.

Dac’art, bouwen op mensenmaat
Het ontwerp van Dac’art is van de hand van architectuurgroep B2Ai (voorheen Buro II Roeselare van oprichter wijlen arch. Hendrik Vermoortel), internationaal bekend om haar hoogstaande ontwerpen en materiaalkeuze. Claude Labeeuw, COO en Associate partner B2Ai: “Architectuur is geen doel op zich. Bouwen aan en kiezen voor een nieuwe plek om te wonen is veel meer dan een verhaal van stenen en beton. B2Ai analyseert in architecturaal, sociologisch en economische opzicht hoe mensen een ruimte of omgeving beleven. De basis voor onze ontwerpen zijn de mensen die in en om de gebouwen wonen, leven, werken. Hieruit is een concept gegroeid met aandacht voor kleinschaligheid en identiteit, wat dan weer resulteert in gezelligheid, charme, geborgenheid of kortom een thuis.” De 54 appartementen en 7 penthouses zijn verspreid over 4 tot 6 bouwlagen met een ondergrondse parkeergarage, gemeenschappelijke binnentuin en gelijkvloerse fietsstallingen. De grootte van de wooneenheden (met 1-2-3 slaapkamers) varieert van 64 m² tot 167 m².  Het merendeel van de wooneenheden zijn doorzonappartementen met 1 tot 4 royale leefterrassen per unit, waaronder betreedbare daktuinen, afsluitbare wintertuinen, buitenpandige vlonderterrassen alsook verhoogde terrassen op het gelijkvloers.

Kunstige knipoog zet koers in richting oplevering eind 2018
De eerste steenlegging kreeg een feestelijk en kunstig kleedje de naam Dac’art waardig met een expositie van foto’s, gemaakt op en rond de werf door gewaardeerd fotograaf Lucien Vandenbroucke uit Ledegem en tevens één van de toekomstige bewoners van Dac’art. De identiteit van zijn werk ligt in het verlengde van wat Dac’art biedt: verfijndheid en beleving. Aldus een toepasselijke eerste steenlegging voor Dac’art dat staat voor de kunst van het wonen en het genieten.  Bij de oplevering van het project zullen deze werken een definitieve plek krijgen in de ondergrondse parking en in de overige gemene delen van het gebouw. Zo wordt vandaag een symbolische brug geslaan tussen de inmiddels afgewerkte ondergrondse verdieping en de start van de bovengrondse werken, waarvan aannemer Jan De Nul nv de oplevering volgens de huidige planning voorziet tegen eind 2018.

Johan Geeroms, Managing Director van PSR: “De mix van betaalbare maar kwalitatief hoogstaande projecten en de toplocatie bij het centrum en het water spreekt mensen duidelijk aan, wat zich heden vertaalt in een goede verkoop. Geïnteresseerden kunnen doorlopend elke vrijdagnamiddag of op afspraak terecht in het Dac’art infokantoor op de Zuidkaai 2, een omgebouwde zeecontainer met een maquette van het project, die bemand wordt door het lokaal verkoopsteam Bordes en Era Driegelinck uit Izegem.”

_____________________________________________________________________________

EXTRA BEDRIJFSINFORMATIE :

Ontwikkelaar PSR PSR (Partner in Site Reconversion) is een dochtervennootschap van Jan De Nul Group. PSR is een projectontwikkelaar die de nadruk legt op het hergebruiken en (her)ontwikkelen van bestaande onderbenutte terreinen. Dat past binnen een duurzame visie op stedenbouw en projectontwikkeling. PSR zet in op creatieve, innovatieve en duurzame projecten. Dat doet PSR zowel in stedelijke als landelijke gebieden. De locatie staat daarbij centraal. www.psr.eu l www.jandenul.com  l www.dacart-izegem.be            

Architectuurgroep B2Ai B2Ai is een multidisciplinaire architectuurgroep met ateliers in Brussel, Gent, Roeselare en Lille. Voor B2Ai is architectuur geen doel op zich. B2Ai analyseert in architecturaal, sociologisch en economisch opzicht hoe mensen een ruimte beleven. De basis voor de ontwerpen zijn de mensen die in en om de gebouwen wonen, leven en werken. De ateliers en de engineering zetten hun vakkennis in om voor de meest complexe projecten een realistisch, en mensgericht ontwerp voor te stellen. www.b2ai.com